Sposób na urozmaicenie przepysznej przystawki – śliwka w szynce parmeńskiej z sałatką

Poszukując sprawdzonych i dobrych przepisów na przystawki, coraz częściej natrafić możemy na przepisy, których bohaterem jest śliwka zawijana w szynce parmeńskiej. Jest to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga od nas szczególnych kulinarnych umiejętności. Mimo tego, jej smak zadowoli nasze kubki smakowe i niejednokrotnie wrócimy do tego przepisu z nieudawaną nostalgią.

Smaczna i zdrowia kuchnia

Składniki
Jest to przepis nieco podrasowany, który wymaga od nas trochę więcej czasu niż przy przepisach ograniczających się do dwóch składników- szynki parmeńskiej i suszonych śliwek. Samotne śliwki z szynką mogą wydać się nam na talerzu potrawą niepełną, której czegoś jednak brakuje. Dlatego można z ogromnym powodzeniem, przyrządzić także sałatkę, której zrobienie wcale nie zajmie wiele czasu, a sprawi, że nasza potrawa nabierze kolorowych bark i będzie bardziej wyjątkowa. Dlatego też, poza tymi podstawowymi surowcami, czyli śliwkami i szynką, potrzebne będą nam także:

dwanaście suszonych śliwek bez pestek
sześć plasterków szynki parmeńskiej
papryka chilli- sproszkowana
jedna łyżka oliwy
dwie garści rukoli
dwanaście pomidorków koktajlowych
ćwiartka czerwonej cebuli
trzy łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
cztery łyżki oliwy z oliwek extra virgin
dwie łyżki soku z cytryny

Przygotowanie
Śliwki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez około trzydzieści minut. W tym samym czasie myjemy i osuszamy rukolę, łączymy z przekrojonymi na połowę pomidorami koktajlowymi, a cebulę i orzeszki pinii podsmażamy na patelni. Kiedy już się zarumienią, dodajemy do naszej sałatki.
Namoczone śliwki osuszamy i zawijamy w plasterki szynki parmeńskiej. Rozgrzewamy patelnię i powstałe roladki na złocisty kolor. Możemy dodać pieprzu i ostrej papryki- wedle własnego uznania. Co zaś do sałatki- przyprawiamy ją także delikatnie, polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny, a na wierzch kładziemy ciepłe jeszcze suszone śliwki zawijane w szynce parmeńskiej. Tak sporządzoną potrawę możemy podać i zjeść ze smakiem. Życzymy więc smacznego konsumowania.